amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
БългарскиRussianItalianEnglish
 
print magazineAMC Aspects
Аrchitecture Мanagement Сonstruction


Интервю с арх. Весела Мирянова, управляващ съдружник на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД

Арх. Мирянова, въпреки неблагоприятната икономическа ситуация, 2009 г. беше много успешна за вас. Вие станахте бизнес дама на годината, завоювахте националния приз „Човек на XXI век в категорията „Жилищно строителство”, вашият комплекс „Стела Бояна” получи международната награда „Най-добър проект 2009 г.” Как постигнахте тези успехи?

Тези награди са голяма чест за мен, защото са присъдени от престижни конкурси: единият „БИЗНЕС ДАМА НА ГОДИНАТА” се провежда за 18-ти път, а националният приз „ЧОВЕК НА 21 ВЕК” – за 9-ти път! Много съм работила, много съм се трудила през ученическите и студентските си години и това е важен компонент в израстването ми като мениджър. Израснах в среда, която ме възпитаваше, че човек трябва да се стреми не само към личен успех, но и към това да направи нещо за другите, да остави диря…

Наградите се дават на управляващ съдружник. Вземат се предвид икономическите показатели на компанията, цялостната й дейност, в това число, създадени работни места, паричен поток, печалба, благотворителност, дарения. Така че, тези награди са благодарение на компанията, която стои зад мен – една от най-почтените, най-достойните, най-истинските чисто български компании АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД.

Дарители сме на много църкви, помагаме на храмове, домове за сираци, наркокомуни, имаме бизнес практики за подпомагане на мероприятия на общините и на държавни институции, свързани с общественополезни дейности и принос за развитието на гражданското общество.

В стила на „Артекс инженеринг” все повече се налага идеята за зелената архитектура. Какво отличава екологичното проектиране и строителство?

Съвременната архитектура трябва да онагледява философията за обществено отговорно жилищно строителство в един неудържимо разрастващ се град и в условията на основателно завишаващи се критерии на клиентите относно всички аспекти на желания дом.

Своя граждански ангажимент АРТЕКС осъществява чрез архитектура, която цели не само адекватно присъствие в средата, а оптимизирането й като инфраструктурата и естетика. Проектите на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ са проверка и на една от най-наложителните способности на архитекта днес – да допринася за екологичния баланс в зоната на дейността си, и в града като цяло.

Един пример: Екокомплекс ПАНОРАМА ПАРК онагледява философията на АРТЕКС за обществено отговорно жилищно строителство. АРТЕКС подхожда към ПАНОРАМА ПАРК със съзнанието, че там, където природата е била най-благосклонна, човешката намеса трябва да е най-премерена. Динамичният градски човек получава своята енергийна доза от свежестта на чистия въздух и вдъхновение от грандиозната гледка.

Разпознаваемият стил на АРТЕКС и тук разчита на безкомпромисното каяество на всеки елемент от проекта и реализацията му. Подпорът на материалите е основа за безупречно изпълнение на строителните операции и експлоатация на жилището. Към тях последователно ще се приложат екологични изисквания, свързани с пестене на енергия, дълготрайност, здравословност, натурален вид.

Комплекс ПАНОРАМА ПАРК, в София е един израз на обществено отговорна архитектура, на цялостен ангажимент към градската среда. Ние сме се концентрирали в София, защото това е европейска столица, която има най-много възможности за развитие.

В Мадрид, Лондон, Париж, Лисабон има създадени зони със зеленина, с фонтани и луксозни пешеходни зони, а София изостава значително. Тук все още липсват цялостно оформени зони и мултифункционални комплекси, които са съчетание от жилищна част, офиси, хотелска част. Такива комплекси се строят в Дубай, в големите европейски столици, но не и у нас. Затова съм сигурна, че имаме много работа, ако искаме да стане нашия град красив, с европейски вид.

Въпреки трудната икономическа ситуация, Вие продължавате да проектирате и строите. Какви са бъдещите Ви планове?

Едни от проектите на АРТЕКС са луксозни, малки бутикови сгради, намиращи се на топлокации, в централните части на София. Започваме строителството на такава луксозна бутикова кооперация на ул. „Оборище”. Още миналата година сключихме обционни договори с клиенти с 10% капаро. Предстои ни реализация на проекти на такива сгради и на уникални места в ж.к.”Изток”.

Друг много интересен проект е комплексът ни ПАНОРАМА ПАРК в кв.Младост 2, за който стана дума в предишния ви въпрос. Мястото има невероятна панорама, дори по-хубава от тази на най-луксозните къщи в Драгалевци, Бистрица и Бояна. Намира се на улица „Свети Киприян”, където минава и рекичка. Там сме купили около 26 декара, но ще бъдат застроени само 28% от терена. До този момент сме завършили първия етап от проекта с 3 сгради. Вече имаме сключени договори и за по-голяма част от новите две сгради в комплекса – PREMIUM и DELUXE, за които клиентите ни чакат още от миналата година. Друг голям проект е луксозна жилищна сграда СТЕЛА БОЯНА в собствена паркова среда в квартал „Бояна”, чието строителство ще започне съвсем скоро.

СТЕЛА БОЯНА идва с амбицията да зададе най-високи стандарти за луксозен начин на живот. Ние в АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ разбираме това като лекота на съществуването, освободено от неуредиците на ежедневието и изпълнено с красота и нови възможности. За да бъде преуспяващ човекът в сферата на дейност, която си е избрал. Мотото на комплекса е: Превъзходното няма скромна версия!

С приз „Най-добър градски проект – 2009” от руския департамент за чуждестранни имоти, СТЕЛА БОЯНА изразяванеизменния ангажимент на АРТЕКС да създава за човека среда без битови грижи, вдъхновяваща за пълноценен живот у дома и в обществото. Зелено пространство, красива визия, оптимални удобства, цялостен мениджмънт – това са насоките, в които СТЕЛА БОЯНА постига максималното.

Зелен пояс обгръща комплекса, като го изолира от шума и стреса на градската среда. Всички апартаменти са с панорамна гледка към планината, която насища дома със свежест и енергия в духа на великия Франк Лойд Райт. Разполагането на отделните тела на сградата в площта на парцела обособява вътрешен парк. Находчиви ландшафни решения – като стъпаловидно слизане на терена от най-високата му точка до нивото на покрития басейн – вписват органично СТЕЛА БОЯНА в природната й среда. Мястото е раздвижено, оживено, пълно с красиви кътчета. Ансамбълът от зелени площи с разнообразни дървесни видове, градини с цветя, декоративни алеи, изкуствени езера с фонтани и статуи и специално осветление насища пространството с артистизъм и изящество. Акцент в парковото оформление е уникална ротонда, отразяваща се във водно огледало, която носи непреходното благородство на класическата архитектура.

Много голям уникален проект е комплекса ни БЕЛЛАДЖИО БЪЛГАРИЯ на бул. България, който няма еквивалент у нас. Той ще заема разгъната застроена площ от 180 хил.кв.метра. Целта ни е да направим една звездна зона в София, един емблематичен комплекс, който да се превърне в символ на обществен статус.

Той ще включва търговски център, две офис кули и импозантна жилищна сграда със супер луксозни апартаменти. Ще стартираме строителството в началото на следващата година и ще го приключим в рамките на 5 години. Инвестицията е в размер на 100 млн. евро, като вече имаме потенциални клиенти за едната офисна кула и част от търговския център. Имаме и голям проект за банкова сграда на централната улица „Алабин”.

ЗА КАКВА АРХИТЕКТУРА МЕЧТАЕТЕ?

За обществено отговорна архитектура: за естетика на жизнената среда, която да радва човека и да го вдъхновява в собственото му поле за изява.

Не просто да се строят сгради, а да се облагородява зоната и пространството около тях. Ние се стремим точно към това: правим градинки, оправяме улици, слагаме фенери, фонтанчета. Надяваме се, че ако и други фирми, виждайки нещата от нас, правят това, то постепенно ситуацията ще се промени.

И още нещо: качеството на цялото не може да бъде по-високо от качеството на всеки един негов елемент. Принципът трябва да е следван на всички равнища – архитектурен замисъл, подбор на материали, технологични операции. В сградата не трябва да има важни и маловажни зони, от всеки квадратен сантиметър се очаква да излъчва хармоничния стил на цялата сграда и да потвърждава спазените най-високи стандарти за качеството й. Критерият в подбора на материали, технологии и изпълнители трябва да изключва компромиса!

Ето с тези принципи са построени сградите на Артекс!

Аз съм оптимист, вярвам в положителното у българите. Създало се е такова впечатление, че нашият народ е крадлив, мързелив. За мен не е така!

Хората на бизнеса работят добре. В него са заети умни, работливи хора, с много висок коефициент на интелигентност, с много високо чувство на отговорност и стремеж към усъвършенстване.