amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
БългарскиRussianItalianEnglish
 
print magazineAMC Aspects
Аrchitecture Мanagement Сonstruction

Изкуство, Култура, Дизайн

Четвъртият доклад за Европейските столици на културата с автори Р. Палмър, Г. Ричардсън и Д. Дод проследява тенденциите и развитията в състезанието и осъществяването на програмата.

Някои от основните изводи в доклада:

o Колко струва кандидатурата за ЕСК

За кандидатурите на испанските градове (ЕСК през 2016) – между €4.5 милиона и €1.5 милиона (средно €2.6 милиона). За холандските градове (ЕСК през 2018) – между €7 милиона и €1.2 милиона (средно €3.2 милиона).

o Колко струва домакинството на ЕСК

Средствата за програмата на ЕСК се представят както като програмен бюджет, така и като средства на глава от населението, без в тях да се включват инвестиции в инфраструктура. Програмните бюджети варират между €193 950 000 и €7 400 000.

o Доброволци

Броят на доброволците е в широки граници: от 17 000 в Лил до 400 в Турку. Освен броят на доброволците се отчитат и часовете, които са допринесли.

o Печеливши ЕСК програмни стратегии

Стратегиите включват насърчаване на местната креативност вместо разходи за известни арт компании; участие на гражданите чрез състезание, изкуство и културни права на малцинства, програми за артистични резиденции и др.

o Развиване на европейско измерение

Докладът посочва добри практики в тази насока: стратегии за предприемачество и образование, пълноценни връзки с побратимените градове, взаимодействие с европейски мрежи и др.

o Алтернативни модели на финансиране

Докладът насърчава градовете да намалят зависимостта от публичните бюджети и несигурността на комерсиалното спонсориране чрез алтернативно финансиране.

o Медийно отразяване на града и ЕСК

Анализирано е и медийното внимание към градовете – ЕСК, основна част от което е успешната медийна стратегия за туризъм.

o Наследство от ЕСК

За да се осигури трайно наследство, е необходимо наличие на дългосрочна визия за желаната трансформация, опазване на натрупаното познание, маркетинг и др.

o Казусът Талин 2011

Докладът изследва ключови аспекти от управлението, програмата и устойчивостта на Талин, който ще бъде запомнен като ЕСК, успяла да постигне голяма част от своите цели въпреки огромните предизвикателства.

 

Арх. Пролет Попова, 23 октомври, Париж

На 23 октомври 2012 в Париж се състоя колоквиумът « Alterarchitectures ». Негова цел бе да представи нестандартни европейски проекти и реализации, в които частната инициатива и участието на местното население играят решаваща роля. Примерите свидетелстват за възникването на нови икономически и градоустройствени тактики, съответстващи на еволюиращите предизвикателства на градската среда и нейното обновяване.

Колоквиумът бе организиран от европейската обсерватория Underconstructions, чийто предмет на изследване са типологичните и градоустройствени инвенции в Европа. Обсерваторията бе основана през 2010 година от Европейския форум на архитектурните политики, колектива Wonderland и Градчето на архитектурата и историческите паметници (Париж). В продължение на близо две години обсерваторията откри и проучи десетки проекти и реализации, публикувани в изданието «Alterarchitectures. Manifesto».

Подробнее...
 
Пятница, 17 Февраля 2012 11:08

ООН с представител в журито на филмовия фестивал We Art Water


 Филмовият фестивал We Art Water е първото международно съревнование за късометражни филми, което като част от Световния ден на водата 2012, ще повишава съзнанието на световната публика за проблемите на водата, свързани с осигуряването на храна за населението.
 Срокът за регистрация за участие във We Art Water Film Festival е удължен до 30 април 2012 г.
С първото издание на филмовия фестивал We Art Water, международната фондация We Are Water се стреми да открие и възнагради таланта на тези, които могат да предадат чрез аудио-визуално произведение посланието на Световния ден на водата 2012. Фестивалът се подкрепя от много различни организации. Сред тях е и Организацията на обединените нации, която има глас в журито на филмовия фестивал We Art Water чрез представителя на Испания в ООН, Карлос Хименез Ренхифо. Подробнее...
 
Пятница, 30 Апреля 2010 09:53

проектант: Архитектурно студио „Перфект” ООД

инвеститор: „Елимар 2002” ООД

Подробнее...
 

Проектант: арх. Ненко Ненков

Проект на помощната къща: арх. Р. Александров, арх. Е Димова

Ландшафтен проект: арх. Камен Попов

Подробнее...
 

Клубният интериор е дело на топдизайнера Юлиан Тахов, сътворил дизайна на култовото за столичани място Sin City и клуб Planeta Payner в Пловдив.

Подробнее...
 
Понедельник, 26 Апреля 2010 09:39

В офиса на сградата на „Аквахим” ЕООД

Дело на утвърдения дизайнер Юлиан Тахов

Подробнее...
 
Понедельник, 29 Марта 2010 09:10

ПРОЕКТЪТ Е НОСИТЕЛ НА СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ИЗДАТЕЛСТВО "АТЛАС СТИЛ" - КРИСТАЛНА ПЛАСТИКА WAM, СРЕБЪРЕН МЕДАЛ НА "ИНТЕРАРХ 2009" И ПОЧЕТНА ДИПЛОМА


Подробнее...
 

За пета поредна година "Рока България" АД представя официално новите решения за баня от марките Roca, Laufen и Fayans, които компанията предлага на българския потребител за годината.

Подробнее...
 
Пятница, 05 Марта 2010 09:43

Световна премиера на проект Теодосий Спасов и Небесни струни


Подробнее...
 
Четверг, 01 Октября 2009 15:54
Изложба, наречена “ZOO” в INES BARRENECHEA GALLERY в Мадрид от 15-ти Октомври до 14-ти Ноември Подробнее...
 
Суббота, 12 Сентября 2009 15:28

Петр Янсен (создатель humanmotions) был так добр, чтобы поделилься с нами своейми будущейми скульптурами, они будут сделаны из металла или камня. Подробнее...
 
«ПерваяПредыдущая12СледующаяПоследняя»

Страница 1 из 2