amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
БългарскиRussianItalianEnglish
 
print magazineAMC Aspects
Аrchitecture Мanagement Сonstruction

Архитектурно наследство

Екип от млади архитекти от Националния институт за недвижимо културно наследство – София (НИНКН), представи днес в сградата на Партийния дом международния пилотен проект АTRIUM (Architecture of Totalitarian Regimes of 20th century In Urban Management) посветен на това как да се интегрира архитектурата на тоталитарните режими от 20-ти в. в управлението на съвременните градове в Югоизточна Европа.

Какво е АТРИУМ?

ATRIUM е пилотен проект, който, освен България, обхваща още 10 Европейски държави - Гърция, Румъния, Унгария, Словения, Словакия, Хърватска, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Италия. Крайна и основна цел е създаването на транснационален културен маршрут на територията на Югоизточна Европа. Проектът е финансиран от Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР). В рамките на проекта екипи от всички страни – партньори определиха след прецизен анализ 71 емблематични архитектурни образеца от различните периоди на тоталитарно управление във всяка от страните. Целта на проекта е изготвеният културен маршрут да получи статут „Маршрут на Съвета на Европа“, което ще бъде признание от Европейския Съюз, че той обединява културни ценности с общоевропейско значение и по този начин стимулира диалога между страните в Европа и тяхното културно развитие.

Read more...
 

На първи април, съвсем не на шега, в София стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град”. Неформална група „Български паметници” печели проект, чрез който иска да провокира българските младежи да обърнат внимание на културно-историческите паметници, за да ги видят не като част от градския пейзаж, а като говорители на времето, от което идват. Една от дейностите, които текат по проекта, е заснемането на колкото се може повече обекти, в това число паметници в тесния смисъл на думата, монументални композиции и сгради с историческо значение. Цел, заложена от НГ „Български паметници”, е да се изготви електронен снимков каталог с кратко описание и координати на познати и по-слабо познати културно-исторически паметници в област София-град. Идеята е повече хора да се докоснат до богатството на историята ни и културния живот на българина от близкото и далечно минало. Според ръководителя на проекта, Благой Анев, този досег би следвало „да пробуди въпроси у младите хора и да им помогне да изградят категорична позиция за нуждата от опазването на тези паметници”. След спорни действия, като боядисването на паметника на Съветската армия, стартираха обществени дискусии, от които обаче не пролича желание да се вземе решение по проблема или да се проучи мнението на младите хора.

Read more...
 

Къщата на ул. “Филип Кутев” 2 в Бургас е една от тези малки, но издържани в архитектурно отношение сгради от началото на ХХ век, които налагат усещането кога едно селище започва да добива облика на град. Построена е през 1910 г. като жилищно–търговска сграда на метри от входа на морската градина и в непосредствена близост до железопътната гара. Преди започване на цялостната й реставрация тя бе в тежко състояние поради неправилно стопанисване и напълно занемаряване през годините.Съществуването й до наши дни се дължеше единствено на изключително качественото за времето си строителство.

Read more...
 
Wednesday, 07 March 2012 16:59
УЛИЦИ, ГРАДИНИ, ПЛОЩАДИ, КЪЩИ И ЦЪРКВИ

Разположен в сърцето на Тракия, Чирпан, третият по големина град в Старозагорска област, има древна и богата история и култура. Историческите извори сочат следи от живот по тези места още от края на неолита (около 5 000 г. пр.н.е.), античността и средновековието.

Градът е наследник на антично римско селище. В близост до него в местността Карасура археолозите са открили поселение, което в древни времена е било станция върху най-краткия път между Европа и Близкия изток, който е свързвал значимите антични градове Сингидунум (Белград), Сердика (София) и Адрианополис (Одрин) със столицата на Източно-римската империя Константинопол, по-късната Византия и днешния Истанбул на Босфора.

Read more...
 
Monday, 22 August 2011 13:13

Ретро София Фест - Пътеводител на Забравена София е мултижанров интерактивен културен фестивал, който с магията на словото, фотографията, художественото изкуство,танца, модния дизайн, сценографията и киното ще ни потопи, нас, съвременниците, в романтичната атмосфера на отминалата и забравена епоха.

Същевременно това ще е шанс да направим връзката между времената и да открием онези вечни механизми на живота, които ще ни позволят смело да продължим напред. Първият Ретро София Фест - Пътеводител на Забравена София ще се проведе на 16,17 и 18 септември 2011 като част от празничната програма по случай Деня на София със специалното съдействие на Столична община. Чрез средствата на културата и изкуствата фестивалът има за цел да пресъздаде автентичната атмосфера на столичния живот в периода от Възраждането до Втората Световна.

Read more...
 
Tuesday, 15 March 2011 14:04

След продължителни срещи с държавни и общински компетентни органи през последните два месеца и получаване на нужните документи и разрешения, гражданско сдружение „Потомци“ обявява инциативата си Римски съботник II, която ще се проведе на 16 април 2011г. в 10 часа с цел почистване на Археологическия ансамбъл „Западна порта на Сердика“ в историческия център на нашата столица /зад Католическия храм „Св. Йосиф“/.

Римски съботник II е естествено продължение на гражданската инциатива Римски съботник, която бе организирана на 2 октомври миналата година с подкрепата на район „Лозенец“, Столичен инспекторат и ОП“Стара София“ и разчисти изцяло терена на римския мавзолей (III-IVвек), част от археологическия комплекс в кв. Лозенец, гр. София, отстранявайки 6 тона отпадъци и растителност. Както и на първата инциатива, така и за предстоящото събитие, то се организира на доброволни начала, този път със знанието и разрешението на ОП "Стара София", Столична община и Район „Възраждане“, ОД „Зелена система“, Енорийски католически храм „Св. Йосиф“ и с изключителната подкрепа на Столичния инспекторат.

Събитието не представлява ничии политически интереси, нито подкрепа от която и да е политическа партия или изборна кампания. То е отворено за участие за всички заинтересовани граждани, загрижени за съдбата на културно-историческото ни наследство.

Read more...
 

„В тази къща вложих всичкото си изкуство… Работих с жарта на младежката си фантазия, с желанието да покажа какво би могло да се направи в това време, с желанието да имам една скромна, но уютна и удобна къща”.

Арх. Фингов

Един от първите и най - безспорни образци на сецесиона у нас, достолепната сграда на ул. „Шипка” 38, известна като къщата на Фингов, в момента е заплашена от унищожение. Представял ли си е нейният създател, австрийският възпитаник и блестящ български архитект Георги Фингов, който пръв въвежда сецесиона у нас, че фамилният му дом, проектиран от него с толкова любов, ще бъде застигнат от такава злощастна съдба.

КОЙ Е АРХИТЕКТ ГЕОРГИ ФИНГОВ?

Read more...
 

МАЛКИЯ ДВОРЕЦ - КЪЩАТА НА ЯБЛАНСКИ ВЪЗВРЪЩА БЛЯСЪКА СИ

Спасен е един от архитектурните шедьоври на столицата – къщата на Яблански, известна още като малкия дворец. Сградата на бул. „Цар Освободител” 18 до Народното събрание и Софийския университет , предадена на разрухата след реституирането й през 1991 г., най-после възвръща своя блясък. Предизвикала бурни полемики през последните две десетилетия, тя отново ще блести с неповторимата си архитектура на една от емблематичните сгради на София.

Read more...
 
Monday, 27 September 2010 19:50

На 2 октомври в 10.30 ч. в края на улица Димитър Хаджикоцев /кв. Лозенец, до Южния парк/БалкаНова и гражданска инциатива организират Римски съботник. Инциативата има за цел да почисти римския мавзолей (III-IV век), част от археологическия комплекс в кв. Лозенец , гр. София, проучван през 2000 г. Целта на инциативата е да събуди интереса, да увеличи познанията и желанието за полагане на грижи от страна на гражданите за богатото археологическо наследство на България. Събитието се организира на доброволни начала, с разрешението на ОП " Стара София" и не представлява ничии политически интереси, нито подкрепа от която и да е политическа партия. То е отворено за участие към всички заинтересовани граждани, чувствителни към уязвимостта на културно-историческото ни наследство.

Read more...
 
Thursday, 24 September 2009 17:31

Selexyz Bookstore

www.merkx-girod.nl
Client: Boekhandels Groep Nederland
Location: Maastricht
Architect: Merkx+Girod Architecten
Read more...
   

Започнаха укрепителни работи на мост над р. Росица, обявен за недвижима архитектурна ценност, строен от майстор Кольо Фичето през 1857 г.

Read more...