amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
БългарскиRussianItalianEnglish
 
print magazineAMC Aspects
Аrchitecture Мanagement Сonstruction

Блог

НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С БЪЛГАРСКИТЕ АРХИТЕКТИ

„Синергия на производители и архитекти” – най-престижната творческа среща на бизнеса с изявени представители на българската архитектура, отпразнува своя петгодишен юбилей. От 6 до 8 юни в един от елитните български курорти Банско за пети пореден път се проведе ежегодното събитие, емблематично вече за българското бизнес пространство. Родената преди пет години иновативна идея на „Хенкел България”, развита и осъществена със съдействието на „АрхМедия” и привличаните през годините фирми-участници, се оказа изключително витална. Благодарение на таланта, креативността и ентусиазма на първите, техният творчески порив се превърна в най-елитното ежегодно събитие, на което българският бизнес среща българските архитекти, дизайнери и проектанти.

Петата юбилейна среща, благодарение на усилията и огромното желание на организаторите – „Хенкел България”, „Грое АГ България”, „Рейнарс Aлуминиум България ”, „Шнайдер Електрик България”, „Монтажи 64” „Призма”, „Матракс”, с организационното и медийно партньорство на „АрхМедия” бе незабравимо професионално и емоционално изживяване, своеобразен връх на една идея, която вече е получила признание и извън границите на България. Защото е вписана в международния календар на главните събития, които фирма „Хенкел” провежда в различни части на света. Традиционно бе присъствието на участници и гости от чужбина. Тази година кръгът на поканените бе разширен с представители на български инвеститори и строителни фирми.

„Кемпински хотел Гранд Арена” Банско предложи чудесни условия за делова работа и почивка. В конферентна зала „Олимпия” аудиовизуалното представяне на новите продукти и технологии на фирмите и презентационните им експозиции грабнаха вниманието на присъстващите. Безспорна заслуга за това имат творческите екипи, начело с управителите на фирмите, които винаги много професионално и същевременно оригинално подготвят участието си. В изложенията бяха използвани демонстрационни похвати и състезателни елементи, които впечатлиха участниците и донесоха награди на правилно отговорилите.

Екипът на „Хенкел” България даде началото на конферентната част с презентацията на Николай Мравов „Нови продукти в областта на хидроизолациите и фасадните покрития”, която по традиция прикова вниманието на участниците. Елегантното решение за хидроизолации, продуктите и системите за хидроизолиране като водонепропусклив бетон, хидроизолационни шламове, мазилки и замазки, битумни покрития и хидроизолационната мембрана Ceresit CL 69, както и новата продуктова линия VISAGE бяха посрещнати с интерес. Другата новост, която поднесе „Хенкел” България, бе обявяването на пилотния проект „Архитектурен конкурс – „Фасада Ceresit 2014”, който ще отличава най-новаторските проекти за фасада в 3 категории: жилищни сгради – завършени и незавършени и нежилищни сгради. Екипът на фирмата има амбицията да го превърне в един от най-престижните конкурси в страната.

„Грое” България в лицето на презентиращия Димо Димов поднесе интересно и оригинално експозе за развитието на фирмата от създаването й до настоящото й налагане на пазара като най-големият световен производител на смесители за баня. За 100 години продуктите на „Грое” са получили 100 световни награди за дизайн. Демонстрирана бе най-новата серия SENSIA в разновидностите й, получила международна награда за дизайн за цялостна интелигентна система за дигитално управление на банята с функции за пълнене на вана, температура на водата, звук, светлина, парна баня и др. Показани бяха и нови идеи за идеалното съотношение между мивката и смесителя – решенията GROHE BESTMATCH, GROHE BLUE PURE за филтрирана, слабо и силно газирана вода, както и новата серия електронни смесители, които се пускат от разстояние чрез докосване до общата тръба на опакото на ръката. Те са икономични, вандалоустоайчиви и са във високия и ниския ценови сегменти. Представени бяха и други иновативни продукти на фирмата, предизвикващи усмивка с нестандартните си решения.

Радослава Радева от „Шнайдер Електрик” концентрира своята презентация върху темата:”Умната къща – футуристична или реална”. Констатацията, че българинът вече намира смисъл в интелигентното управление на дома си, е многообещаваща. На българския пазар „Шнайдер Електрик” предлага най-широк палитров спектър от ключове и контакти. Прегледът на новите интелигентни гами в дизайнерско отношение – ключовете MERTEN, серията UNICA UASS – цяла фамилия от подсерии с различни рамки – от кожа, метал, италиански, който са и най-продаваните, бе посрещнат с интерес . Подчертано бе, че „Шнайдер Електрик” е френска компания, изработваща продукти по италиански стандарт. Оборена бе и още една невярна представа, че продуктовата гама на фирмата е само от високия ценови сегмент. На пазара има серии и за нискобюджетни проекти с марката „Шнайдер Електрик”. Особен интерес сред аудиторията предизвика най-новото улеснение, което фирмата предоставя за удобство на своите клиенти – електронен конфигуратор на български език за избор на продуктите на „Шнайдер Електрик” с параметрите и цените им. Това е готова оферта, която архитектите могат да предлагат на клиентите си. Фирмата е разработила и мобилно приложение за управление на всички функции в дома, което може да се ползва и с мобилен телефон и позволява да се осъществи енергиен мениджмънт.

„Рейнарс Алуминиум” България бяха подготвили своята презентация в две части. В първата Веселин Неделчев, регионален мениджър продажби презентира различни конфигурации и модулни профили на системи хармоника за врати и прозорци – CW50 redesign и Hi-Finity – с минимум профил, максимум стъкло и елегантна дръжка с изчистен дизайн. Представени бяха и дръжките за врати и прозорци Purity, изключителен продукт от иновационен материал, както и новия механизъм за закрепване на дръжките към обкова и др.

Ясен Стефанов, мениджър продажби представи новите библиотеки база данни на „Рейнарс Алуминиум”. Разработени са и шаблони на цветове, а в архитектурния каталог са обозначени базите данни от проекти, строени от „Рейнарс Алуминиум” в различни части на света.

„Призма”– фирма за проектиране, доставка, монтаж и поддръжка на качествени осветителни тела, съоръжения и ел. материали за светлинни решения презентира също в две части новостите, които предлага. Неделчо Димитров, управител, представи сайта на фирмата с 3D обекти и богат избор на марки, дизайнери, аплици, диоди. Партньорството с германската фирма RZB, която сама разработва инструментите за изработване на осветителните тела по напълно автоматизиран способ и осигурява контрол и изпитания, е много добро, защото гарантира прецизна работа и качествена продукция. Спектърът на асортимента на осветителни тела е изключително голям. Инж. Едриан Едрев, управител, изтъкна, че за една година светодиодните продукти вече масово се използват у нас. „Призма” работи успешно с архитектите и инвеститорите и изпълнява техните изисквания, като използва светодиодна техника на немската фирма „ОСМАР”. Дългият списък на изпълнени обекти, които той оповести- паметници на културата, обекти със светодиодно димируемо осветление, светещи осветителни тела в пода, екстериорно осветление съдържаше богата палитра – алуминиеви профили за осветяване на тавани, светодиодно осветление, вертикално осветяване на стени, светодиодни луни, които изместват халогенните и др.

Извън лекционната програма присъстващите получиха презентационни материали и имаха възможност да се запознаят с мостри от продукцията на фирмите „Монтажи 64” и „Матракс”.

По традиция семинарната програма осигуряваше време за индивидуални делови контакти, почивка и СПА процедури. Тази година, извън деловата част, събитието бе особено празнично, юбилейно. Сърдечното посрещане на участниците още с пристигането им се преля в топлата атмосфера по време на тържествената вечеря „Добре дошли, приятели!” в един от най-представителните ресторанти на „Кемпински хотел Гранд Арена” Банско. Поздравителни и благодарствени слова на взаимно признание звучаха заедно с наздравиците и пожеланията за бъдещи успехи. Празничност внесоха музикалните джаз изпълнения и огненото шоу. Приятелската атмосфера, придружена с музика и танци, съпътстваше обедите и вечерите в ресторанта и в Байрактаровата механа с традиционна банска кухня, музика и танци. Кулминация на развлекателната програма бе нощната фиеста в пиано бар „Sing Sing”, където в изискана обстановка, поп и джаз музика на живо, караоке изпълнения и квалитетни питиета всички пяха и танцуваха до зори.

Този формат на сътрудничество между бизнеса и водещи архитекти, дизайнери, инвеститори и строители се утвърди като успешен за презентиране на новите продукти, които водещите фирми предлагат. Индивидуалният подход, чудесната организация, добре поднесената информация за новата продуктова гама на фирмите провокира интереса на присъстващите. Съчетаването на професионалните ангажименти с разтоварваща почивка сред природата, СПА уйкенд и възможност за контакти в неформална обстановка създава здрави професионални и приятелски връзки, които водят до дълготрайно бизнес партньорство. Юбилейното събитие тази година отново доказа, че творческата синергия, която се поражда между участниците, обогатява професионалното общуване и положителните практики

Красимира Иванова

 

Master Coppo от Tegola се вписва умело в атмосферата на автентична стара архитектура. Master Coppo e единствена по рода си патентована, термопластична керемида, ламинирана в 2 слоя, която благодарение на 3D ефекти и специални цветови нюанси пресъздава визията на традиционните средиземноморски (популярни още като „турски”) керемиди и придава автентичен исторически облик на сградите.

Подобно на останалите модели от гамата битумни керемиди на Tegola Canadese, Master Coppo: не се чупи; по-лека e от традиционни покривни покрития; монтира се с пирони, дори при много стръмни покриви, без риск от свличане на керемидите. Ниското й тегло допринася за намаляване негативните ефекти върху сградата в случай на земетресение.

Системата за полагане е опростена и ефективна, тъй като керемидите са със самозалепваща основа. Веднъж изпълнено, покривното покритие не изисква допълнителна поддръжка; устойчиво е на атмосферни влияния, включително градушка и заледяване.

Master Coppo битумни керемиди са приложими върху покриви със сложна форма и позволяват интегриране на соларни битумни керемиди и гъвкави фотоволтаични панели.

Иновативният модел битумни керемиди може да бъде видян в шоурумите на ВИ ДЖИ ЕФ в София, Пловдив и Бургас.

 

През 2013г. Българският съвет за устойчиво развитие ще отбележи Световната седмица за устойчиво строителство с международно събитие BGBC GREEN FUTURE - платформа за обмен на професионална експертиза, насърчаване на политики и генериране на идеи.

Традиционното събитие Sustainability Forum Sofia и новата инициатива BGBC GREEN FUTURE във Варна са официалните събития на Български съвет за устойчиво развитие през Световната седмица за устойчиво строителство и ще се провеждат последователно всяка година в София и Варна.

BGBC GREEN FUTURE ще се проведе на 20 септември във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, под патронажа на Министерството на инвестиционното проектиране и с официалното партньорство на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, Германския и Австрийския съвети за устойчиво строителство - DGNB and ÖGNI.

Включете се във вдъхновяващите информационни семинари и професионални уъркшопи, научете за съвременните международни практики и споделете своето виждане за устойчиво бъдеще в рамките на предстоящото събитие. Международни експерти от България, Австрия и Германия, водещи компании и представители на научните среди ще представят своята професионална експертиза, международни практики и иновативни решения за устойчиво строителство. Събитието ще се фокусира върху едни от най-актуалните теми, пред които е изправен целият строителен сектор по света – устойчива реконструкция и реновиране на съществуващи сгради.

Поканени са представители от Президентството, министри, кметове и представители на местната власт, международни и национални компании и представители от бизнеса, производители на строителни материали, водещи архитекти, инженери и проектанти, експерти по енергийна ефективност, инвеститори и финансови институции, както и представители от научните среди и студенти.

Непосредствено преди BGBC GREEN FUTURE Ви каним да се присъедините и към конференция на международните лидери в строителната индустрия – AGC Flat Glass, Dorma и Alukonigstahl.

Пълната програма можете да разгледате на www.bgbc.bg .

Не пропускайте възможността за обмен на информация, контакти и идеи по време на предстоящите събития!

Включете се още сега на тел. +359 2 964 13 20 или е-мейл: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Last Updated ( Tuesday, 30 July 2013 13:04 )
 

Кръглата маса на Chivas Regal

На 18-ти април ще се състои дискусия на тема “Строителство” като част от платформата Chivas 12 Стола . На кръглата маса ще застанат шестима утвърдени професионалисти в сферата, а срещу тях сядат шестима млади “амбиции”, които ще внесат нов поглед върху ситуацията. Заедно, в открита дискусия, те ще се опитат да посочат проблемите в областта си, както и възможните им решения.

Дискусията ще се фокусира върху няколко основни теми: кои сектори от бранша търпят развитие в условия на икономическа криза, как може да се поощри развитието на инфраструктурата и транспортното строителство, какви са проблемите пред строителните фирми в България, какви са пречките за бранша, що се отнася до енергийната ефективност и сградния фонд, какво е състоянието на нормативната база и, разбира се, какво е качеството на университетското образование по специалността.

Водещи на дискусията ще бъдат телевизионните журналисти Евгения Атанасова и Михаил Заимов. След срещата ще бъде изготвен манифест с основните точки от разговора. Той ще поеме по своя път с добрата цел да провокира истински промени.

Всеки с интерес към сферата може да участва като гласува за “опитните” или предложи проблеми за обсъждане на Chivas 12 Стола . Желаещите да се включат в кръглата маса от позицията на амбиции, също могат да кандидатстват на сайта.

Проектът Chivas 12 Стола е платформа за развитие и промяна в сферите с пряко влияние върху заобикалящата ни среда. Тя се стреми да събира професионалисти, които ценят работата си и имат мисъл за бъдещето. Тези съвременни рицари виждат конкретни проблеми с конкретни решения. Дискусията “Строителство” е осма от поредицата, като я предхождат тези на тема “Архитектура”, “Технологии”, “Реклама”, “Икономика”, “Журналистика”, “Изкуство” и “Право”.

Chivas 12 Стола

 

Разговор с акад. арх. Пиер-Андре Дюфетел

Арх. Пиер-Андре Дюфетел е роден през 1922 година в Булонь сюр Мер, Франция. Завършва Висшето училище за изящни изкуства (специалност архитектура) и Института по градоустройство на Парижкия университет. Професионалната му дейност е свързана главно със зоните за предимствено градоустройство, чийто главен архитект е от 1965 година, и с проектирането на учебни и военни сгради. Носител на наградата « Grand Prix de Rome » (1952). Член (и бивш президент) на френската Академия по архитектура, член на Международната академия по архитектура и на журито на „Интерарх“.

АМС Аспекти: Арх. Дюфетел, Вие сте член на Управителния съвет на Международната академия по архитектура и участвате в Интерарх от самото начало. Какви са впечатленията Ви от тазгодишното издание на Интерарх?

Бих казал, че е все така добре организирано, с голям брой участници от много страни. Забелязва се лек спад на участниците от Америка и от англо-саксонските страни, но българските, руските, италианските и френските архитекти са все така многобройни, а качеството на представените проекти е отлично. Това се дължи може би на предварителния подбор. Например ние във френската Академия по архитектура не представяме на Интерарх всички проекти, които ни се изпращат за участие, а правим предварителна селекция. Дори ние самите проучваме какви интересни френски проекти са осъществени в последните три години и подтикваме авторите им да се представят за конкурсно участие. Може би затова и имахме добър успех на конкурса.

Read more...
 

Авторитетният строителен форум Българска Строителна Седмица ще се проведе от 20 до 23 март за 13-и пореден път в Интер Експо Център – София и разширява обхвата на участващите фирми и компании.

Иновациите в строителството и новите подходи ще бъдат представени с детайли от водещи фирми в бранша. Автоматите за покривни хидроизолации РУФОН, които компанията ХЕРЦ развива в последните години, са допълнени от новия РУФОН „Р”. Той намалява значително разхода на материал, като пести средства и усилия. Специализиран в заваряването по бордове, автоматът е идеален уред за работа и по свободните покривни повърхности, а с теглото си от около 26 кг той лесно може да бъде транспортиран до обекта.

Най-новият модел от SOMERO Ltd. - световен лидер в производството на лазерно контролирани машини за изпълнение на безфугови бетонни настилки ще представи българската фирма Лийф група проектиране системи. Мултифункционалната машината позволява всички процеси – от финалната подготовка на основата, през разстилането на бетона до уплътняването и нивелирането. Постигат се параметри, които надхвърлят всичко постигано досега – например производителност – 460 м2/час и най-висок клас на точност.

С атрактивно представяне на специализирания форум посетителите ще могат да разгледат експонатите на фирма Аустротерм България. Специалист във висококачествените топло- и шумоизолационни продукти от експандиран и екструдиран полистирен, компанията ще покаже оптимални енергоспестяващи решения за изолация във всяка област.

Иновативен и високотехнологичен продукт, произведен от фибростъкло (стъкломат или още стъклопласт), покрито с висококачествена пластмаса, ще представи на щанда си по време на специализирания форум европейският лидер в производството и търговията на решетъчни скари, фирма Стако. Решетъчните скари от фибростъкло са оцветени и са UV-устойчиви. Стандартно се предлагат в сив, жълт, зелен и червен цвят.

В дните на професионалното изложение ще се проведе и третото издание на специализирания салон Гео Експо, както и традиционната конференция BuildinGreen „Eнергийна ефективност и обновяване на съществуващия сграден фонд в България. Приоритети 2014-2020". Първият салон BUILDING MARKET е изцяло ориентиран към крайния потребител и ще предложи специализирани съвети във всяко звено на строително-ремонтните услуги. Интересно за всички посетители ще бъде и ПЪРВОТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ между монтажници на естествен паркет.

Актуална информация за събитията следете на сайта на изложбения комплекс и в социалните мрежи Facebook и LinkedIN.

 
«StartPrev12345678910NextEnd»
Page 1 of 28