amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
БългарскиRussianItalianEnglish
 
print magazineAMC Aspects
Аrchitecture Мanagement Сonstruction

Monday, 19 April 2010 08:33

За четвърти пореден път се връчиха световните архитектурни награди за иновативна и креативна керамична архитектура


- Първа награда отива при новата сградата на парламента на Лихтенщайн (Архитектурно студио Хансйорг Гьориц)

- Документационен център за правата на човека в Ню Делхи получава втора награда (Анаграм Архитекти)

- Еднофамилна сграда в Германия – Трета награда (Николаус Бинефелд)

- Две специални награди бяха връчени за инфраструктурни сгради в Мали и на Музея на архитектурата Хомройх в Германия (Алваро Сиза, Рудолф Финстенвалдер)

- Повече от 300 чуждестранни гости присъстваха на церемонията по връчването на 8 април 2010 г. в музея на Лихтенщайн във Виена.


Wienerberger Brick Award 2010 с награден фонд 21 000 Евро

Виена, 9 април 2010 г. - Винербергер АГ, най-големият производител на тухли в света и най-големият производител на керемиди в Европа, снощи връчи своите годишни награди Brick Award 2010, с 21000 евро награден фонд. Двеста и шестдесет проекта от 32 страни са представени от архитектурни критици за тазгодишния конкурс. Международното жури от експерти, сред които Андреа Деплаза (Швейцария), Маси Маурицио (Италия), Раду Михайлеску (Румъния), Владимир Плотки (Русия) и Томас Рау (Холандия) избра победител от големия брой на участниците. Критериите за подбор включваха архитектурно новаторски външен вид с подходящо използване на тухлата като материал, както и изявена функционалност и опазване на околната среда на сградата.


Устойчиво строителство като концепция за бъдещето

"Човешката намеса в обкръжаващата ни среда оказва значително влияние върху нашето чувство за благосъстояние. Ето защо е важно за архитектурата, не само да задоволи настоящите изисквания, но и да допринесе за бъдещето на сградата. Особено ми е приятно да видя, че за много от проектите, които са участвали за тазгодишните награди Brick Award 2010, идеята за устойчиво развитие е изиграла важна роля. Стана ясно, че устойчивото развитие е било постигнато не само чрез прилагането на технологиите в областта на архитектурата, но и чрез използването на съвременни материали и интелигентен дизайн на сградата, да не говорим за вземане под внимание на географските и климатични условия. Тези фактори влияят положително на общия енергиен баланс на дадена сграда, а не само на енергийните й нужди", обясни Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Винербергер АГ. "Ние също обръщаме внимание на тази идея чрез нашата програма «Е4», която въплъщава нашата концепция за енергийна ефективност на керамичната сграда."


Гала церемония по връчването на наградите Brick Award 2010

Наградите Wienerberger Brick Award 2010 бяха връчени по време на голяма гала вечеря на 8 април в музея на Лихтенщайн във Виена. Повече от 300 чуждестранни гости, както и съвета на директорите на Винербергер АГ, присъстваха на церемонията. Освен тържественото връчване на трофеите на архитектите – победители, както в предишни години компанията представи и своята книга Brick 2010 – луксозен архитектурен алманах с победителите и всички 35 номинирани проекта. Сред номинираните проекти за втори пореден път има и български обект. Тази година това е сградата «Жаклин» на арх. Пламен Братков, с инвеститор ф-ма «Софбилд». Жилищни и нежилищни сгради демонстрират как с умело използване на керамични блокове и керемиди, както и фасадни тухли и клинкерни настилки може да се постигне единство между функционалност и конструкция, между икономика и екология, както и между физически комфорт и художествена стойност в архитектурата. В 240 страници книгата съдържа и много редакционни статии за устойчиво строителство.


Brick Award 2010 – Първа награда

Първа награда: Новата сградата на парламента на Лихтенщайн, Лихтенщайн

Новата сградата на парламента на Лихтенщайн – Архитект: Архитектурно студио Хансйорг Гьориц Новата сграда на парламента на Лихтенщайн във Вадуц отразява много етапи от историята на развитието му. След отхвърлянето на първоначалния проект в първия конкурс за проектиране, проектът на арх Хансйорг Гьориц печели втория конкурс през 2000 година. Завршената сграда е официално открита през 2008 година. Двете нови сгради на парламента – т.н. "висока" и "дълга" - се намират в подножието на хълма при крепостта под резиденцията на регентите и до официалната резиденция на главата на правителството на Лихтенщайн. Гьориц интерпретира първоначалния проект на сградата и създава две сгради, които със своите изчистени и почти сакрални форми подчертава градската архитектура на Вадуц. Последователността в използването на изключително и само жълта охра тухла постига пленително офомление на сградата чрез 680000 специално изработени тухли. Топлата светлина, която се отразява на разстояние от повърхността на тухлите създава специална атмосфера вътре и извън сградите.


Втора награда: Южноазиатски Документационен център за правата на човека в Ню Делхи, Индия

Южноазиатски Документационен център за правата на човека в Ню Делхи - втора награда Архитект: Анаграм Архитекти

Приложен дизайн и творчество са превърнали новата офис сграда на южноазиатския документационен център за правата на човека (SAHRDC) в Делхи в необичайно поетична сграда. На площ 50 кв м и с ограничен бюджет, архитектурното дуо Валбхав Димри и Мадхав Раман създаде пространствено ефективна и рентабилна офис сграда. По този начин двамата са преценили, че е важно да се защитят работните помещения от шума и визуалното отвличане на вниманието на улицата и от пряка слънчева светлина. Това е постигнато от външната страна на иначе минималистичната външна обвивка на сградата чрез сложна тухлена стена. Вдъхновен от традиционното строителство е конфигурирана стена с единичен повтарящ се модул създаващ оптическа илюзия за цял комплекс от модули. Тя е създадена в стила на дългогодишна традиция в индийски архитектура. Фасадни тухли с размери 230 х 115 х 75 мм (стандартния размер тухла в Индия) са били използвани за постигане на този ефект. Изграждането на стената е резултат на пет седмици специални обучения, придружен от експерименти с трансфер на технологии на място. Вълнообразната форма на стената е един добър пример за начина, по който може да се постигне уникално архитектурно въздействие, когато семплата форма на тухлата има водеща роля и нейните уникални характеристики могат да налагат по-сложни модели, структури и отвори.


Трета награда: Морян-Пьотен Хаус, Германия

Морян-Пьотен Хаус, Германия – Архитект: Николаус Бинефелд

Със своята архаичната семплост на ловна хижа, сградата построена от архитекта Николаус Бинефелд е завладяваща. Тя привлича внимание с екологично чисти методи на строителство, дискретна и ефективна организация на пространството. Върху само 62 кв.м. сградата представлява своеобразен миниатюрен шедьовър. Архитектът сам се грижи за дори най-малките детайли. Облечена в тухли сграда излъчва силна, но традиционно рафинирана визия, която свидетелства за изобретателността, с която керамичната архитектура е планирана и изпълнена. В резултат на това бе реализирано и икономически изгодно постижение, което изисква по-високи нива на квалификация и опит от страна на зидари. За светлите отвори и за покрива трябваше да се направят правилни редове от тухли за преход и детайлите показват по интригуващ начин лекотата, която позволява използването на тухлата като основен конструктивен материал. Художествените детайли на фасадата показват колко много грижи и внимание могат да бъдат инвестирани в щрихи от къща.


Специална награда: Обществени сгради, Република Мали

Обществени сгради, Република Мали – Архитект: Емилио Каравати

За архитект Емилио Каравати архитектурата винаги е била за повече от дизайн и поради тази причина, той започва работи с местните хора в Република Мали, един от най-бедните страни в света. Неговата основната цел тук е на "архитектура на съществените елементи". Награденият проект е започнат през 2005 г. като в хода на работата се е стигнало до няколко обществени сгради: две училища, център за медицински грижи, хотел за учителите - всичко това в един малък район в Савана Беледугу в Западна Мали. Идеята е да се завършат допълнителните проекти чрез разширяване на мрежата от умения и опит в сътрудничеството с местната общност и чрез обществените организации във всяко населено място. Проектът използва местни материали и традиционни строителни техники, някои от които са били позабравени от местните жители. Базирайки се на опита си в тези строителни обекти, местни работници са кандидатствали с тези си уменията в други села извън техните региони и обучиха други хора на това, което са научили.


Специална награда: Музей на архитектурата Хомбройх, Германия

Музей на архитектурата Хомбройх, Германия – Архитекти: Алваро Сиза, Рудолф Финстервалдер

От 1983 г. покровителът на изкуствата и колекционер Карл-Хайнрих Мюлер издига една след друга впечатляващи сгради в природния парк на остров Хомройх близо до Нойс, Германия. Съвсем наскоро португалският архитект Алваро Сиза заедно с архитектът на църквата «Св. Стефан» - Рудолф Финстервалдер, проектираха нов музей на архитектурата в същия район. Тази скромна, тиха сградата е изградена почти изцяло от керамика. От слънчевата светлина тухлените стени озаряват в дълбоко червено прозорци и врати с цвят от дъб и мед. В унисон със зелената обкръжаваща среда се потапя в една импресионистична живопис. Личи уважението вложено от архитектите в тази сграда. Тухли са били рециклирани, след разрушаване на друга сграда и едва ли някоя от тях е запазила оригиналните си ъгли. По около 22 на сто от тези тухли все още се вижда бяла боя от предишната им употреба или поне остатъците от нея. Като цяло резултатът е една динамична, пъстра и огнено жива стена.


Wienerberger Brick Award отличава международни постижения в керамичната архитектура

Wienerberger Brick Awards

От 2004 година насам, на всеки 2 години Винербергер отличава най-креативните керамични структури в цял свят и техните архитекти. По този начин най-големият производител на керамични блокове в света изразява своето признание към безспорното значение на тухлата като устойчив, екологичен и авангарден строителен материал. Повече от 260 проекта от 32 страни се надпреварваха в тазгодишното издание на световните архитектурни награди Brick Awards. В сравнение с 2004 година, броят на участвалите проекти се увеличил повече от два пъти.

Информация и снимков материал на печелившите проекти, техните архитекти гала церемонията по връчването на наградите можете да намерите на: www.wienerberger.bg и www.brick10.com/press.