amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
БългарскиRussianItalianEnglish
 
print magazineAMC Aspects
Аrchitecture Мanagement Сonstruction

ЗА ЧОВЕКА И ТВОРЕЦА АТАНАС АГУРА – С ОБИЧ И ПРЕКЛОНЕНИЕ

Сборникът „Архитект Атанас Агура – човекът и творецът”, посветен на творческия и житейския път на арх. Атанас Агура, бе представен пред широката общественост в зала 8 на НДК. Две години и половина след неговата кончина приятели, колеги, роднини, спортни деятели, съмишленици, общественици и журналисти с обич и преклонение говориха за човека и твореца, посветил живота си на архитектурата. При представянето на книгата водещият арх. Лило Попов подчерта, че тя е документ за един пълноценен живот, който е истински пример за утвърждаване на творческите и архитектурните ценности и на висшите морални стойности в живота.

С възхищение и поклонение пред живота и делото на арх. Атанас Агура бяха изпълнени словата на присъстващите. Пролича, че за всички, които са работили или общували с него по различни поводи, както и за членовете на фамилията му, арх. Агура е една изключителна енциклопедична и космополитна личност. Човек с невероятна работоспособност и вечно търсещ дух, когото природата щедро бе дарила с много мъдрост, доброта и талант. Проектант и строител, той е бил от хората, които с присъствието и действията си правят света по-добър. Всичко сътворено от него е изкуство, благословено от непреходното. Споделяйки впечатления и преживявания, всички подчертаваха, че арх. Агура е бил не само много талантлив проектант, но което е изключително важно, и голям човек и българин - качества, които рядко са съчетани така хармонично в една личност.

Арх. Агура е достоен потомък на една достолепна българска фамилия, дала на България поредица ярки и забележителни личности. Неговият баща, арх. Димитър Агура е първият председател на Инженерно-архитектурната камара, учредена у нас през 1937 г. Днешните представители на фамилията продължават традициите на предците си. Те имат съществена заслуга и за съставянето на сборника и представянето му пред обществеността.

С развълнувани слова братът на арх. Агура, инж. Константин Агура благодари на всички присъстващи и на НДК, Съюза на архитектите в България, архитектурната колегия, спортната общественост и Българската православна църква, почели паметта и делото на арх. Атанас Агура.