amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
БългарскиRussianItalianEnglish
 
print magazineAMC Aspects
Аrchitecture Мanagement Сonstruction

КАБ, нормативи и закони

На организираната от КАБ пресконференция във „Виваком Арт Хол“ беше представена Националната инициатива „АРХИТЕКТУРА+ КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ“.

„Ние оформяме материалната среда чрез духовните ни въжделения и след това средата оформя нас” каза инициаторът на инициативата арх. Николай Гълъбов, заместник-председател на КАБ. „От векове обществото се опитва да отговори на въпроса: „Кое идва първо - материалното или духовното? - Архитектурата е това, което ги обединява! Работата по подобряването на градовете и сградния фонд е ключ към ускоряването на икономическото възстановяване и повишаване на конкурентоспособността, по-ниско потребление на природни ресурси и разрешаването на проблема с „енергийната бедност“. Качествената устойчива архитектура е пътят за решаване на много проблеми.”

За да сподели своята визия за постигане на тези цели Камарата на архитектите в България тази година се включи активно в програмата на SOFIA ARCHITECTURE WEEK с конкретни събития и инициативи. Те бяха представени от присъстващите на пресконференцията организатори и партньори – арх. Николай Баровски, арх. Десислава Димитрова, Бойка Огнянова, Мария Янкова, Емил Иванеску от Румъния. Адрияна Михайлова от Виваком представи трансформираната фасада на Телефонната палата. – превърната в компютърна клавиатура по проект на арх. Бранимира Славова, която спечели първо място в обявения през пролетта конкурс. Трансформацията вече е реализирана и зад паметника на Джон Атанасов фасадата на Телефонната палата се превръща в пано за важни социални послания.

Събития, организирани от Камара на архитектите в България, във връзка с отбелязване на 75-та годишнина на КАБ и Софийската седмица на архитектурата.

 От 19.00 часа на 21 ноември - презентация на третокласника от 119-то у-ще Иво Лозанов за живота на една друга планета вследствие на негово пътешествие). Журиране на представени проектите, участвали в ежегодния конкурс на КАБ „Устойчива архитектура в България 2020-8“. Ще присъстват специалисти и архитекти в изграждането на зелена архитектура у нас и чужбина и други „важни“ специалисти. Виваком арт хол, ул. Гурко 4.

 В продължение на две седмици от 19 ноември от западната страна на НДК ще има изложба „75 години КАБ“. Вижте лицата на всички архитекти в България!

 От 19 ноември до 2 декември пред централния вход на НДК изложбата “Детайли от живота на архитектурата” ще показва детайли от сгради в София от различни периоди и архитектурни стилове. В последните дни на изложбата ще се проведе томбола с награди между позналите вярно всички детайли.

 На 24 ноември, събота, в НДК ще се проведе „Ден на отворените врати на архитектите”, където от 13 часа всеки желаещ ще може да се срещне с водещи архитекти, да разбере как работят те и да получи съвет и насоки. Безплатна консултация за всички желаещи.

 След срещите, от 17 часа ще се проведе Дискусия за ролята на архитекта и архитектурата в ежедневието ни и в съвременното общество.

 На 26 ноември от 18 часа в НДК ще бъде официалното откриване на седмицата в присъствието на кмета на София, представители на МРРБ и други отговорни лица.

 От 18.30 часа ще е връчването на наградите от е-конкурса на КАБ „Устойчива архитектура 2020-8”.

 От 18.45 часа арх. Майкъл Стентън, бивш председател на АИА и носител на награда за цялостно творчество 2010 в Калифорния, САЩ, ще направи презентация за наградите на АИА за природосъобразна архитектура и нейното значение за човешкото културно развитие.

 27 ноември 2012 г. от 19.30 часа на ул. „Гурко” № 4 - презентация на арх. Майкъл Стентън. Филм за награди на Американския институт за архитектура, 2012г. ще презентира американския град през 21 век и културното му развитие.

Постоянни събития по време на форума ще бъдат многобройни изложби, сред които изложбата на Архитектурния съвет на Европа за устойчива архитектура в Европа.

 

ПРЕДСТОЯЩО СЪБИТИЕ


АРХИТЕКТУРЕН ФОРУМ ПЛОВДИВ 2012

Регионалната колегия на КАБ - Пловдив, Дружеството на САБ - Пловдив, подкрепени от Община Пловдив и Фондация „Пловдив- европейска столица на културата” ще организират „Архитектурен форум Пловдив 2012”. Събитието ще бъде обвързано с кандидатурата на града под Тепетата за ”Европейска столица на културата 2019 г.”

Чрез това събитие РК на КАБ – Пловдив и САБ – Пловдив искат да покажат професионалната грижа и отговорност на пловдивските архитекти за града и желанието им да го направят по-привлекателно място за живеене. Освен това изявата има задачата да популяризира труда на архитектурната колегия от града и качествата на отделните архитекти, като по този начин изтъкне техните професионални достойнства. Право на участие със свои проекти и обекти имат всички членове на регионалното подразделение на Камарата и Съюза на архитектите в Пловдив. Не на последтно място е и идеята да се издигне престижа на архитектурната професия и да стимулира младите архитекти за професионалното им утвърждаване и израстване.

Събитието ще обхваща три модула: първият - архитектурна работилница „Ще ми се да беше…..“, вторият - интернет конкурс „Кино Космос – място за култура” и третият - изложба „Проектите на пловдивските архитекти“. Официалното откриване ще бъде на 17.09.2012 г. с пресконференция в залата на Общинския съвет. ”Архитектурен форум Пловдив 2012” ще продължи до 20 октомври, като ще съчетае в себе си Есенния салон на изкуствата, Нощта на музеите, Международния технически панаир, Архитектурна изложба и Вечер на пловдивските архитекти.

 

Уважаеми колеги,

Уведомяваме Ви, че най-голямото наше събитие за годината – Дните на Камара на архитектите в България, ще се проведе на 3-ти и 4-ти декември 2010 г. в залите на УАСГ.

Станалите вече традиционни Дни на Камара на архитектите в България се провеждат за четвърта поредна година и по традиция предизвикват професионалния интерес не само на членовете на Камарата, но и на поканените на форума чуждестранни гости. Тази година темата на Дни на Камара на архитектите в България е "Добрата архитектурна практика".

Read more...
 

Официално поздравление от Председателя на Камарата на архитектите в България, арх. Петко Йовчев, по повод 4 октомври - Международния ден на архитектурата

Уважаеми колеги,

Честит Международен ден на архитектурата!

Минаваме през период на финансова нестабилност и криза в строителния бранш, което води и до упадък в духовните ценности. В такива условия трябват изключителни качества за поддържане на високи професионални стандарти и качествени, морални и духовни усилия, за да се продължи напред.

Read more...
 

Поради продължаващата неблагоприятна икономическа обстановка, Съветът на архитектите в Европа (ACE) подновява анкетата си на тема: „Последиците от икономическата криза върху архитектурната професия” за новото тримесечие.

Read more...
 

На 27 и 28 февруари т.г. в аула Максима на Университета по архитектура, строителство и геодезия се проведе Двадесет и първото общо събрание на Съюза на архитектите в България. Делегатите, изпълнили залата, коментираха идеалната, съюзно-организационната и финансово-стопанската дейност на съюза за периода м.юни 2007 г. – м. януари 2010 г. Разгорещените мнения, изказаните препоръки, предложенията за бъдещото развитие на САБ, оспорваните кандидатури при избора на нов председател на САБ говореха за активната позиция на архитектите и съпричастието им към проблемите на професионалния съюз, който тази година ще отбележи своята 45-годишнина.

Read more...
 
Председателят на КАБ арх. Петко Йовчев е участвал в срещата

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев се е срещнал в средата на август с представители на браншови организации, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.Той е представил екипа си от експерти-професионалисти. Пред участниците министърът е подчертал, че срещите ще бъдат месечни, а от участниците се очаква да бъдат коректив на политиката на министерството, тъй като само така може да се постигне прозрачност и взаимно доверие. До края на месеца браншовите организации ще бъдат запознати със ситуацията в министерството такава, каквато е заварена от новия екип.

Read more...